Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στέκεται πάντοτε αρωγός στις αθλητικές διοργανώσεις που πραγματοποιούνται στα νησιά των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα. Όταν η οργανωτική επιτροπή του Syrathlon 2019 ήρθε σε επαφή με τα αρμόδια στελέχη, δεν δίστασαν να υποστηρίξουν το εγχείρημα μας και να σταθούν δίπλα μας, ώστε η Ερμούπολη και η Σύρος να ζωντανέψουν το τριήμερο 28-30 Ιουνίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Λεονταρίτης, με την παρουσία τα τελευταία χρόνια έδωσε άλλη ώθηση στον αθλητικό τουρισμό. Ο ίδιος άλλωστε έχει περάσει από τον αθλητισμό και είναι λάτρης του.

Μας μίλησε για τη διοργάνωση, τις πολλαπλές ανάγκες που προκύπτουν σε τέτοιες δραστηριότητες , το στοίχημα της επιτυχίας και κάλεσε όλους τους Συριανούς να συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού στο νησί.

Μια αθλητική γιορτή, το Syrathlon 2019 θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, εν μέσω καλοκαιριού σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Οργανωτικά ποιες είναι οι προκλήσεις για την Περιφέρεια;

“Αντιλαμβάνεσθε ότι πρόκειται για μια ιδιαιτέρως απαιτητική διοργάνωση αφού συνδυάζει δρομικούς, ποδηλατικούς μέσα στον κεντρικό ιστό της πόλης και κολυμβητικούς αγώνες εντός του λιμανιού, σε μια χρονική στιγμή  που η επισκεψιμότητα του νησιού και οι αφιξοαναχωρήσεις πλοίων,  είναι αυξημένες.  Η πρόκληση της άρτιας οργάνωσης και της ασφαλούς διεξαγωγής αποτελεί για τους συντελεστές της διοργάνωσης  ένα στοίχημα, το οποίο ελπίζουμε να κερδίσουμε.”

Η Σύρος είναι κατά πάσα πιθανότητα το νησί με τους περισσότερους αγώνες και μάλιστα σε πλήθος αθλημάτων (τρέξιμο, τρίαθλο, κολύμβηση, μπάσκετ και άλλα) . Ο αθλητισμός είναι μέρος της ζωής των Συριανών; 

“Η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, ως ειδική μορφή τουρισμού, αποτελεί για μας στρατηγικό στόχο. Τα νησιά μας εδραιώνονται στον αθλητικό χάρτη ως ο ιδανικός τόπος για να φιλοξενήσουν μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας . Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υποστηρίζει  οικονομικά και ηθικά μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις υψηλού αγωνιστικού και οργανωτικού επιπέδου σε όλα ανεξαιρέτως τα νησιά της. Υπό το πρίσμα αυτό, θα έλεγα ότι ο αθλητισμός είναι  εξίσου μέρος της ζωής τόσο των Κυκλαδιτών όσο και των Δωδεκανήσιων.”

Το Νότιο Αιγαίο τα τελευταία 5 χρόνια ακολουθεί την έντονη ανάπτυξη των αθλητικών αγώνων. Η Περιφέρεια αγκαλιάζει αυτές τις προσπάθειες, επιδιώκει να τις στηρίξει ή πρέπει οι διοργανωτές να την αναζητήσουν; 

“H Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει τον αθλητισμό και συνεργάζεται με όλους τους φορείς, Ο.Τ.Α, συλλόγους, ομίλους και σωματεία, στηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία και δράση που ενισχύει τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και το ευ αγωνίζεσθαι. Τα τελευταία 5 χρόνια κατάφερε να φιλοξενήσει στα νησιά της μεγάλα αθλητικά γεγονότα και διεθνείς διοργανώσεις, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού ως μια από τις δυναμικότερες ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού για τη χώρα μας. Συνεχίζοντας τις στοχευμένες ενέργειες για την προβολή των ξεχωριστών εμπειριών και των εξειδικευμένων μορφών τουρισμού που προσφέρει ο κάθε προορισμός, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίο θα συνεχίσει να «αγκαλιάζει» τις προσπάθειες αυτές σε αμφίδρομη σχέση και συνέργεια με όλους.”

Το Syrathlon 2019 είναι μια διοργάνωση που απαιτεί κόπο και προσοχή, καθώς οι κολυμβητές βρίσκονται εντός του λιμανιού, οι ποδηλάτες θα περάσουν από το δίκτυο των δρόμων εκτός του κέντρου και οι δρομείς θα οργώσουν τα όμορφα σοκάκια της Ερμούπολης. Η πόλη και το νησί είναι δεκτικοί στο να “κλείσει” το κέντρο και να υποδεχτεί αθλητές και συνοδούς;

“Θέλω να πιστεύω πως τόσο η πόλη όσο και οι πολίτες της έχουν από καιρό αντιληφθεί τα οφέλη τέτοιου είδους διοργανώσεων  για την τοπική κοινωνία και την προβολή του νησιού. Είμαι βέβαιος ότι ο κοινωνικός πολιτισμός των Συριανών εγγυάται την καλύτερη δυνατή φιλοξενία τόσο των αθλητών όσο και των συνοδών τους.”

Πραγματοποιείται ένας αγώνας 5 χιλιομέτρων με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Η Περιφέρεια θα βάλει τα αθλητικά της ώστε να συμμετάσχει;

“Σαφώς και θα βάλει τα αθλητικά της με την ενεργό  συμμετοχή των στελεχών της. Λόγω του χαρακτήρα του συγκεκριμένου αγώνα επιτρέψτε μου να απευθύνω κάλεσμα προς όλους τους συμπολίτες μου να γίνουν μέρος αυτής της μεγάλης γιορτής αθλητισμού και πολιτισμού στην πόλη μας. Να χαρούν τη συμμετοχή τους και να  τερματίσουν, όλες και όλοι, νικητές.”