ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Η δήλωση συμμετοχής στον αγώνα προϋποθέτει πλήρη αποδοχή των παρακάτω κανονισμών. Οι αθλητές που θα αγωνιστούν θα πρέπει να κατανοούν ότι κινούνται σε θαλάσσιο περιβάλλον ή σε τμήματα παράλιας δημοσίας οδού και θα είναι εκτεθειμένοι στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν τη συγκεκριμένη ημέρα του αγώνα. Αν κάποιος αθλητής δεν ακολουθήσει τους κανόνες του αγώνα μπορεί να πραγματοποιηθεί αποβολή του.

Κανονισμοί Olympic and Sprint Distance Syrathlon

Στους αγώνες μπορούν να συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 και άνω. Για αθλητές κάτω των 18 ετών, είναι απαραίτητη η έγγραφη συγκατάθεση κηδεμόνα καθώς και η παρουσία συνοδού την ημέρα του αγώνα. Οι ανήλικοι θα πρέπει να γνωρίζουν οπωσδήποτε κολύμπι ή να είναι μέλη κολυμβητικού ομίλου.

Για την παραλαβή του αριθμού, είναι υποχρεωτική η κατάθεση της υπεύθυνης δήλωσης συμμετοχής υπογεγραμμένη από το συμμετέχοντα. Έγκυρη θεωρείται η συμμετοχή η οποία έχει τακτοποιηθεί οικονομικά.

Οι αθλητές πρέπει να προσέλθουν στο χώρο της γραμματείας, στα γραφεία του ΝΟ Σύρου, τουλάχιστον 1 ώρα πριν την εκκίνηση του αγώνα, για την παραλαβή των αριθμών και την τακτοποίηση των ποδηλάτων στη ζώνη αλλαγής. Η ζώνη αλλαγής κλείνει 15 λεπτά πριν την εκκίνηση του αγώνα.

Η κατάταξη θα γίνει βάση 4 ηλικιακών κατηγοριών αθλητών/τριών:

ΑΝΤΡΩΝ: Α1. 18-29 Α2. 30-39 Α3. 40-49 Α4. 50+
ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Γ1. 18-29 Γ2. 30-39 Γ3. 40-49 Γ4. 50+

*Κάθε κατηγορία πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 8 αθλητές. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αναγκαίου αριθμού, τότε η κατηγορία θα ενώνεται με την αμέσως προηγούμενή της.

30 λεπτά πριν την έναρξη θα πραγματοποιηθεί τεχνική ενημέρωση του αγώνα.

Η έναρξη του αγώνα γίνεται με την αντίστροφη μέτρηση και τον ήχο κόρνας. Το ανώτατο χρονικό όριο τερματισμού είναι 2.5 και 3.5 ώρες για την Sprint και Olympic Distance αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, όλοι οι αθλητές καλύπτονται με ασφάλεια αστικής ευθύνης. Παρ’όλα αυτά η διοργανώτρια αρχή δεν ευθύνεται σε περίπτωση τραυματισμού τους, όπως ρητά αναφέρεται και στην υπεύθυνη δήλωση.

Η διαδρομή του ποδηλάτου και του τρεξίματος ορίζεται από κιγκλιδώματα, κώνους και ταινίες έργου που δείχνουν την σωστή πορεία του αθλητή. Σε καίρια σημεία της διαδρομής θα υπάρχουν εθελοντές που θα καθοδηγούν τους αθλητές, διασώστες για την ασφάλειά τους ενώ μηχανές θα ακολουθούν τους αθλητές στην ποδηλατική διαδρομή. Κοντά στην εκκίνηση και τον τερματισμό θα υπάρχει γιατρός ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκεται ασθενοφόρο για τη μεταβίβαση αθλητή στο κέντρο υγείας Σύρου.

Η κολυμβητική διαδρομή θα είναι ολυμπιακό τρίγωνο και θα ορίζεται από σημαδούρες. Στην κολυμβητική διαδρομή θα υπάρχουν ναυαγοσώστες και σκάφη που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια της διαδρομής.

Στην ποδηλατική διαδρομή όλοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να φοράνε ποδηλατικό κράνος καθόλη τη διάρκεια του σκέλους, από τη στιγμή που εγκαταλείψουν την ποδηλατική μπάρα (rack) μέχρι να ξαναφήσουν το ποδήλατο στο ίδιο σημείο, τελειώνοντας την ποδηλασία. Το ποδήλατο πρέπει να είναι τοποθετημένο στα racks είτε από τα handlebars/brakes είτε από τη σέλα. Απαγορεύεται αυστηρά η ποδηλασία εντός της ζώνης αλλαγής και το drafting (ποδηλασία ακριβώς πίσω από προπορευόμενο αθλητή). Το προσπέρασμα γίνεται μόνο από αριστερά ενώ όλοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των εθελοντών-κριτών για τη δική τους ασφάλεια.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Σε περίπτωση έντονων καιρικών συνθηκών, υπερβολικής ζέστης ή βροχόπτωσης οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να μεταβάλλουν το πρόγραμμα ενημερώνοντας έγκαιρα τους συμμετέχοντες και τις αρμόδιες αρχές.

Αθλητές που θελήσουν να εγκαταλείψουν τον αγώνα, θα παραδίδουν τους αριθμούς τους σε κριτές του αγώνα ή σε εθελοντές του σταθμού ανεφοδιασμού, αφενός για τη σωστή ενημέρωση της διοργάνωσης, αφετέρου για την επιστροφή του εγκαταλείψαντα στο χώρο της εκκίνησης από μέλη της διοργάνωσης.

Οι αθλητές δεν έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν βοηθητικά μέσα προώθησης ή αναπνοής κατά την κολύμβηση. Απαγορεύεται η χρήση κολυμβητικών γαντιών, παπουτσιών-πέδιλων και κολυμβητικής φόρμας τύπου skin. Τα πλωτά σκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ξεκούραση από τους αθλητές με την προϋπόθεση ότι δεν κινούνται.

Επίσης κάθε αθλητής οφείλει να:

 1. Ακολουθεί την καθορισμένη διαδρομή των αγώνων
 2. Χρησιμοποιεί κόσμια συμπεριφορά απέναντι στα μέλη της διοργάνωσης.
 3. Μην επιδεικνύει αντιαθλητική συμπεριφορά
 4. Μην εμποδίζει, κωλύει τον δρόμο, φράζει, παρεμποδίζει ή παρεμβάλλει εμπόδια στην κίνηση των άλλων αθλητών. (*Η επαφή των αθλητών δεν συνιστά λόγο αποκλεισμού.)
 5. Μην παραβιάζει τους κανόνες κυκλοφορίας
 6. Φοράει το τσιπ χρονομέτρησης και τον αριθμό που του παρέχουν οι διοργανωτές καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής.
 7. Φοράει σκουφάκι με τον αριθμό του κατά τη κολυμβητική διαδρομή.

 

Ζώνη Αλλαγής

 1. Οι αθλητές πρέπει να κατέβουν από το ποδήλατο κατά την είσοδό τους στην ζώνη αλλαγής. Στον ειδικό τάπητα, επιτρέπεται μόνο να προωθούν το ποδήλατο με το χέρι και όχι να βρίσκονται πάνω σε αυτό.
 2. Οι αθλητές δεν ανεβαίνουν στο ποδήλατο μέχρι να βγουν από την ζώνη αλλαγής. Στον ειδικό τάπητα, δεν επιτρέπεται να ανέβουν στο ποδήλατο.
 3. Κάθε αθλητής έχει τον δικό του χώρο στην ζώνη αλλαγής. Όλα τα πράγματα πρέπει να είναι τοποθετημένα μέσα στο καλαθάκι, ενώ το κράνος τοποθετείται στο τιμόνι του ποδηλάτου.
 4. Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος στη ζώνη αλλαγής, πλην των αθλητών και εθελοντών του αγώνα. Η είσοδος των αθλητών θα επιτρέπεται ύστερα από επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας σε υπεύθυνο της διοργάνωσης.

 

Σκυταλοδρομία:

 1. ο πρώτος αθλητής βγαίνει από τη θάλασσα και μπαίνει στη ζώνη αλλαγής όπου παραδίδει το τσιπάκι χρονομέτρησης στον δεύτερο αθλητή για την ποδηλατική διαδρομή.
 2. ο ποδηλάτης ολοκληρώνει την ποδηλατική διαδρομή φτάνοντας στη ζώνη αλλαγής και παραδίδει το τσιπάκι του για να φύγει ο τελευταίος αθλητής για την δρομική διαδρομή.
 3. ο τελευταίος αθλητής ολοκληρώνει τον αγώνα περνώντας την αψίδα τερματισμού όπου και τερματίζει.
 4. ομάδα αποτελούμενη από δύο άτομα εναλλάσσει υποχρεωτικά τα αγωνίσματα, ο πρώτος αθλητής ξεκινάει με το κολύμπι και τερματίζει με το τρέξιμο ενώ ο δεύτερος αθλητής παίρνει τη σκυτάλη για την ποδηλατική διαδρομή.